Ambiactive

Aukščiausia kokybė

Profesionalus klientų aptarnavimas

Greitas pristatymas

Amino rūgštys – kas tai ir kokia jų funkcija organizme?

Amino rūgštys – kas tai ir kokia jų funkcija organizme?

Ar žinojote, kokios svarbios yra amino rūgštys mūsų organizme? Šios medžiagos sudaro baltymus, kurių kiekvienas atlieka gyvybines organizmo funkcijas. Derinant skirtingas amino rūgštis tarpusavyje, galima gauti skirtingus baltymus. Kad amino rūgštys taptų baltymais, jos turi susijungti su peptidiniais ryšiais.

Visos amino rūgštys turi tą pačią bazinę struktūrą. Kaip ir kiekvienoje organinėje cheminėje medžiagoje, jose yra anglies-vandenilio jungčių. Kiekviena molekulė turi centrinį anglies atomą, susietą su bazine amino grupe, karboksirūgšties grupe, vandenilio atomu ir R grupe arba šoninės grandinės grupe. R grupė išskiria amino rūgštis, ji lemia kiekvienos amino rūgšties cheminę prigimtį. Cheminė prigimtis kontroliuoja, kaip ji sąveikauja su kitomis amino rūgštimis ir aplinka. Kad mūsų organizmas tinkamai funkcionuotų, mums reikia 20 skirtingų amino rūgščių.

Amino rūgščių vaidmuo organizme

Žinoma, pagrindinis amino rūgščių vaidmuo organizme – sudaryti baltymus. Kadangi skirtingos amino rūgštys ir jų sekos sudaro skirtingus baltymus, jos atlieka daug svarbių funkcijų jūsų organizme. Šios rūgštys padeda:

Nors žmogaus organizmas gali gaminti šimtus amino rūgščių, yra devynios nepakeičiamos (angl. essential) amino rūgštys, kurių jis negamina. Tai yra fenilalaninas, histidinas, izoleucinas, leucinas, lizinas, metioninas, treoninas, triptofanas ir valinas. Jos yra itin svarbios baltymų sintezei.

Amino rūgštys maisto produktuose

Taigi, šias devynias nepakeičiamas amino rūgštis turime gauti su maistu. Nepakeičiamų aminorūgščių galima rasti daugelyje skirtingų maisto produktų. Geriausi jų šaltiniai yra gyvūniniuose baltymuose, tokiuose kaip jautiena, paukštiena ir kiaušiniai. Žmogaus organizmas geriausiai pasisavina ir naudoja gyvulinės kilmės baltymus.

Maisto produktai, kuriuose yra visos devynios nepakeičiamos amino rūgštys, vadinami visaverčiais (angl. complete) baltymais. Šie maisto produktai yra jautiena, paukštiena, žuvis, kiaušiniai, pieno produktai, soja, kvinoja ir grikiai. Maisto produktai, kuriuose yra kai kurių, bet ne visų nepakeičiamų amino rūgščių, vadinami nevisaverčiais (angl. incomplete) baltymais. Šie maisto produktai yra riešutai, sėklos, pupelės ir kai kurie grūdai. Vegetarai ir veganai turėtų vartoti skirtingų rūšių nevisaverčių baltymų maisto produktus, kad gautų visas devynias nepakeičiamas amino rūgštis.

Svarbu pabrėžti, kad nebūtina kiekvieno valgio metu valgyti maisto produktų, kuriuose yra amino rūgščių, tačiau svarbu išlaikyti jų pusiausvyrą per dieną. Kiekvienos nepakeičiamos amino rūgšties rekomenduojama paros norma ~1 kg kūno svorio yra:

  • Histidinas: 14 miligramų;
  • Izoleucinas: 19 miligramų;
  • Leucinas: 42 miligramai;
  • Lizinas: 38 miligramai;
  • Metioninas: 19 miligramų;
  • Fenilalaninas: 33 miligramai;
  • Treoninas: 20 miligramų;
  • Triptofanas: 5 miligramai;
  • Valinas: 24 miligramai.

Ar reikia vartoti amino rūgščių papildus?

Paprastai visas organizmui reikalingas nepakeičiamas aminorūgštis galite gauti valgydami sveiką, subalansuotą mitybą. Tačiau amino rūgštys kaip papildai gali būti labai naudingos – jos gali padėti geriau išsimiegoti, pagerinti nuotaiką ir sportinius rezultatus. Taip pat jos gali būti naudingos įvairių sveikatos problemų prevencijai ir sprendimui. Prieš pradedant vartoti amino rūgštis, kaip ir bet kokius papildus, galima pasitarti su gydytoju arba vaistininku.

Pirkinių krepšelis Uždaryti